Денонощен автоключар

0879944608
Бул. Александър Малинов 91А (срещу МВР Академия)

Транспондерът е електронен чип с уникален код, който може да бъде прочетен без да е в директна връзка с Вашия автомобил. Той се намира в автокутийката и понякога се налага той да бъде прекодиран или бъде закупен нов.

Чипове – кратка история и функция

Поради огромното количество кражби в Германия и като цяло в Европа през 1993 г. (над милион само за година) Allianz Insurance Group и немската автомобилна индустрия договарят стартирането на проекта, в който автомобилите ще се произвеждат с вграден имобилайзер (и транспондер). Година по-късно започват и изпитанията на системата във всички европейски държави производители.

Чипът се намира в корпуса на автоключа и приема информация, с която се идентифицира ключа на превозното средство. Въпросните данни идват от антената (която представлява електромагнитна бубина), която се намира на контактния ключ. Той от своя страна изпраща уникален код до имобилайзера, следва такъв и до ECU (електронен блок за управление на двигателя), който позволява на автомобила да стартира. Ако компютърът на превозното средство не изпрати правилния код, то тогава превозното средство няма да запали.

Транспондерът – видове и разрешаване на проблеми

Чиповете се делят на три основни вида в зависимост от начина на работа на автомобила:

  • С фиксиран код. Те могат да бъдат директно копирани от Вашия ключ на новия, посредством специализирани машини и софтуер, с които в SOS Locksmith разполагаме.
  • С криптиран код. При тези чипове е необходимо присъствието на автомобила Ви в автоключарски център, защото е невъзможно директно копиране.
  • С плаващ код. Известен и като „скачащ код” и се променя при всяко използване на дистанционното на автомобила. Използва се при по-луксозни марки автомобили, заради по-голямата сигурност, която гарантира на собственика.

Най-честите причини за проблемите при транспондера, които могат да възникнат, се отнасят и за автокутийките като цяло: захабяване, излагане на неблагоприятни атмосферни условия, счупване и т.н. Индикацията за това може да получите от контролното табло на превозното средство. Светещият сигнал за проблем е под формата на ключ (при някои модели катинар) на фона на кола.

Тогава може да се наложи той да се прекодира наново. Ако това не даде резултат, в онлайн магазина на SOS Locksmith разполагаме с огромно разнообразие от транспондери. Те са произведени от карбон и са без информация, която ще бъде нанесена впоследствие от наш специалист, в т. нар. процес на „обучение”.