Денонощен автоключар

0879944608
Бул. Александър Малинов 91А (срещу МВР Академия)
Имобилайзер

Имобилайзер

Добавена на: Какво е Имобилайзер създадена на: 2013-03-09 преглеждана: 9848 Коментари: 0

Имобилайзерът се състои от три основни части:

1.    Ключ с чип (намиращ се в собственика на автомобила), чийто електронен код е програмиран в блока за управление на автомобила и е уникален.

2.    Блок за управление – имобилайзерен блок, обработващ и сверяващ данните за ключовете, записани в паметта на моторния компютър (ECU) и данните, постъпващи при завъртане на ключа на контакт.

3.    Електромагнитно реле, което прекъсва електрически връзки или неелектрически системи за дадения автомобил.

При някои автомобили (например VW) имобилайзерът се намира в кутийка, разположена около таблото или друго специално място в автомобила. При други като Opel и Nissan се намира монтиран на контактния ключ като гривна (четец). При VW, Аudi, Seat след 1998 г. имобилайзерът е вграден в таблото и моторния компютър (ECU) на автомобила. Функционирането на имобилайзера  се осъществява по следния начин: при включване на запалването, той подава кратък високочестотен сигнал чрез антената (индукционна бобина, монтирана около контактния патрон). Този високочестотен сигнал осъществява захранването на чипа, вграден в ключа чрез електромагнитна индукция. От своя страна чипът излъчва записания в него код към блока за управление, който сверява постъпилите данни и разрешава или прекъсва запалването на двигателя.

При повечето автомобили при опит за стартиране на двигателя с неоторизиран ключ или ключ без чип, двигателят запалва за няколко секунди и след това гасне, а на таблото свети сигнална лампа. При някои автомобили като Форд „Галакси” например се прекъсва електрическата система преди стартера и при даване на контакт двигателят не стартира дори и за кратко. Целият този процес – да го наречем „общуване” между отделните „части” на имобилайзерната система се извършва на софтуерно ниво и е изключително трудна за преодоляване от неспециалисти и неоторизирана техника. Това би могло да доведе до много по-тежки проблеми като изтриване на информацията в моторния компютър (ECU) или имобилайзерната кутия (immo box).

Много хора са заблуждавани от приказки на „майстори”, че с прерязването на някои жици и „връзване” на допълнителни такива, имобилайзерът може да се премахне! Не им вярвайте. Премахването или изключването на имобилайзера е сложен процес, а при някои автомобили е невъзможно да се осъществи.

Какво се случва, ако загубим единствения ключ с транспондер (чип)?

При загуба на ключа има два варианта:

1.    Първият вариант е най-бавен и скъп. При него поръчвате на съответния дилър да ви достави ключ, който да се програмира към автомобила ви като тази процедура отнема няколко седмици. След като ви доставят автоключа, трябва да закарате автомобила в сервиз на дилъра, който да го програмира, за което ще се наложи да заплатите отделно. За някои марки автомобили и мотоциклети не се доставя ключ, а се сменя цялата имобилайзерна система с нова. Като пример ще посочим случай, чийто собственик бе изгубил всички ключове.Той сподели притеснен, че не може да си поръча нови ключове и в сервиз трябва да подмени моторния компютър (ECU),Immo box (имобилайзерна кутия), ключа и чипа за цена от 980 евро! Ние разполагаме с необходимото специализирана техника и извършихме услугата 10 пъти по-евтино в рамките на няколко часа, като изработихме оригинален ключ с криптиран транспондер (чип).

2.    Втори вариант е ние да се заемем със задачата и да направим ключ с чип, с които автомобилът да запали в рамките на деня. В много редки случаи на електронен дефект на имобилайзера, поправката му отнеме 2-3 дни.

Как действат нашите аварийни автоключари при загуба на ключове или дефектирал имобилайзер:

Мобилният ни екип ще посети на място автомобила ви, ще го отключи, ако е заключен, ще демонтираме ключалката или контактния патрон в зависимост от вида и годината на автомобила. Ще изработим механичната част на ключа и ще програмираме нов чип. С което ще решим проблема в рамките на два часа.

Няма да се налага да давате пари на автовоз и ще получите работещи ключове с гарантирано качество и гаранция. На някои автомобили е необходимо да се демонтира имобилайзерната кутия, таблото или моторния компютър за програмиране на оригинален чип – това се извършва в специализираните ни ателиета след демонтажа на конкретния модул. Този е по-тежкият случай, но ние сме адаптивен екип и единственият ни стремеж е да сме в крак с новостите и да се усъвършенстваме непрекъснато. При някои марки автомобили сме в състояние да прескочим демонтажа на имобилайзерната кутия, табло или моторен компютър и да извършим програмиране на място без да се налага да се свалят допълнително модули.

В случаи, когато няма нужда от демонтаж на електронни модули, след изработката на ключа адаптираме на място със специализирано оборудване нов транспондер (чип) с имобилайзера, таблото (dashboard) или моторния компютър (ECU) на автомобила.

Следващият вариант, който ще разгледаме, е изключването на имобилайзера (immo off).

То се извършва по софтуерен път с препрограмиране на определен електронен модул или на два едновременно – това зависи от модела и годината на конкретния автомобил. Друга възможност е монтиране на емулатор на превозното средство. Този вариант се прилага най-често при софтуерен или хардуерен проблем, който не може да бъде отстранен.

Кой от гореописаните методи е най-подходящ за вашето МПС и колко ще ви струва, това ще определят на място нашите специалисти или по телефона след като установим вида компютър, модела на таблото и годината на производство на автомобила.

При повечето модели за достъп до компютъра или имобилайзера ви е необходим PIN код, който се предоставя с автомобила при неговата покупка или от дилъра на съответната марка. SOS Locksmith клон Младост разполага и със софтуер, с който този код може да бъде разчетен без да се налага да се допитвате до дилъра, който представлява вашата марка. Ако сте загубили някой от ключовете си той може да бъде изтрит от борд компютъра и дори да бъде намерен от злонамерени лица, то те няма да са в състояние да стартират двигателя. Разбира се, предлагаме и смяна на механичния код (шифър), така че дори влизането в автомобила и завъртането на контактния ключ ще е невъзможно да се осъществи със стария ключ.

Етикети: имобилайзер какво е имобилайзер как работи имобилайзера

В същата категория

Тематично свързани страници

Напиши коментар